Följ Malmberg

Hemsö väljer att investera i geoenergi från Malmberg

Pressmeddelande   •   Apr 05, 2019 15:00 CEST

I den fina S:t Larsparken i Lund installerar Malmberg geoenergi åt Hemsö. Totalt 31 byggnader.

Malmberg har fått uppdraget att utföra en komplett geoenergianläggning för värmeproduktion åt Hemsö fastigheter i S:t Larsparken i Lund. Totalt 31 fastigheter i parken kommer nu bli uppvärmda med hållbar geoenergi.

Malmberg utför en totalentreprenad med design och konstruktion samt installation av det kompletta värmepumpsystemet inklusive energiborrning för ett grundvattenbaserat system, ett så kallat akviferlager. Geoenergisystemets totala installerade effekt är 1,6 MW och den beräknade årliga värmeenergin som levereras från värmepumparna är 5200 MWh. Den totala uppvärmda byggnadsytan som geoenergisystemet kommer betjäna när kulvertnätet är helt utbyggt är ca 52000 m2.

Värmepumparna som installeras jobbar med det naturliga köldmediet (HFO-köldmedia) R1234ze vilket innebär att Hemsö framtidssäkrar och väljer ett köldmedia med ett lågt GWP-värde, GWP 7 (Global Warming Potential). Det är ett mått på förmågan hos en växthusgas att bidra till växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Ett lågt värde är att föredra. Lär mer på www.alltomfgas.se

Projektering är just nu i slutfasen och borrning är planerad att påbörjas under april månad. Hela projektet beräknas vara klart under senhösten 2019.

Hemsö satsar på förnybar energi samt står för ett hållbart och miljöinriktat arbete att göra S:t Larsparken ännu grönare.

För mer information om projektet i Lund kontakta:

Bernt Isaksson Hemsö Fastighets AB, 040-6364802, bernt.isaksson@hemso.se

Marie Löfdahl på Malmberg Geoenergi, 0766-395923, marie.lofdahl@malmberg.se

Om Hemsö
Hemsö är Sveriges ledande privata ägare av samhällsfastigheter. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar fastigheter för äldreboende, utbildning, vård och rättsväsende.
Där Lund är som grönast ligger S:t Larsparken och Hemsö utvecklar här området successivt. Hemsö äger totalt 31 byggnader förlagda i parken. Platsen har en anrik historia som hospitalområde. Hospitalets utformning som påbörjades redan 1850 skiljde sig väsentligt från de sjukhus man var van vid under den tiden. Här byggdes ett helt område upp med stora luftiga byggnader i en vacker park och som under åren haft flera olika verksamheter inom samhällssegmentet.

Om Malmberg

Malmberg är ett miljöteknikföretag som designar, bygger, underhåller och supporterar anläggningar för vatten, biogas och geoenergi. Omsättning är cirka 500 MSEK med 170 anställda. Företaget grundades redan 1866 och är familjeägt i femte generationen. Malmberg arbetar för en bättre miljö under mottot "Ren energi. Rent vatten."

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.