Följ Malmberg

Hyreshem Malmö och Malmberg går på djupet

Pressmeddelande   •   Aug 18, 2016 08:27 CEST

Annestad i Bunkeflostrand

Till Hyreshem Malmö AB i bostadsområdet Annestad i Bunkeflostrand utanför Malmö kommer åtta geoenergicentraler förse 750 lägenheter med förnybar energi. Centralerna hämtar energin via berget från 82 energibrunnar med 350 m djup vardera, totalt borrhålsdjup är imponerande 28700 m. Malmberg har fått totalentreprenaden att konstruera och designa anläggningen samt utföra energiborrning och komplett rörinstallation.

Geoenergianläggningen ska förse byggnaderna med värme och tappvarmvatten via ett slutet kollektorsystem (bergvärme) som energikälla. Befintliga gaspannor används endast som spets och redundans. Projektering är påbörjad och borrning påbörjas under augusti. Projektet förväntas att vara helt färdigställt innan sommaren 2017.

Gratisenergin som utnyttjas från berget är totalt för hela installationen ca 4800 MWh per år. Det innebär att andelen köpt energi minskar med cirka 72 procent baserat dagens drift. Total installerad värmepumpseffekt blir cirka 1,4 MW fördelad på 19 värmepumpsaggregat. Det totala minskade utsläppet av CO2 för hela anläggningen uppskattas till cirka 970 ton per år. Detta motsvarar över 1300 flygresor tur-och-retur Mallorca!

Marcus Espert, ombud Riksbyggen kommenterar:
”Vi ser fram emot att komma igång med projektet som kommer hjälpa oss att väsentligt sänka våra driftskostnader och dessutom få en starkt reducerad miljöpåverkan. ”


Om Hyreshem Malmö AB
Hyreshem Malmö AB är en privat fastighetsägare med ett modernt fastighetsbestånd av hyresfastigheter i Bunkeflostrand. För fastighetsförvaltningen är Riksbyggen anlitade. Fastigheterna i Annestad är byggda enligt de senaste BBR-reglerna mellan 2004-2008 och består av 750 lägenheter och ett antal lokaler. Total boarea är 47.000 m2

Om Malmberg

Malmberg är ett miljöteknikföretag med fokus på utförande av anläggningar för vattenrening, biogas, geoenergi och borrning. Vårt huvudkontor ligger i Åhus nära Kristianstad. Vi är familjeägda sedan 1866 och vi är 180 medarbetare som arbetar för en bättre miljö under devisen ”Ren energi. Rent vatten”.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.