Följ Malmberg

Malmberg blir en nyckelaktör i att realisera Kalmars nya avloppsreningsverk

Pressmeddelande   •   Apr 07, 2020 07:15 CEST

Kalmarsundsverket. Bild: Kalmar Vatten AB

Att bygga ett nytt reningsverk kräver expertkompetens inom flera olika teknikområden och därför blir Malmberg nu en nyckelaktör i att realisera Kalmars nya avloppsreningsverk. Det Göteborgsbaserade byggbolaget Serneke står för samverkansavtalet med Kalmar Vatten AB och Malmberg blir strategisk entreprenör i samverkandet. Malmberg har spetskompetensen inom miljöteknik, processhantering och en lång erfarenhet av att utföra kompletta reningsverk.

Det nuvarande reningsverket i Kalmar stod färdigt 1963 och har därefter byggts till i etapper. Det har nu kommit till en punkt när det inte längre är ekonomiskt hållbart att renovera reningsverket för framtida krav och ökade kapaciteter när staden växer. För att möta nya krav på rening av avloppsvatten ska nu ett nytt reningsverk säkra att det vatten som återförs till Kalmarsund är så rent som möjligt med de tekniska möjligheter som finns i dag.

- Att tillsammans med Kalmar Vatten och Serneke få skapa ett helt nytt och effektivt reningsverk med långsiktigt hållbarhets- och kretsloppstänk känns fantastiskt kul. Jag är säker på att Kalmarsundsverket kommer bli en ledstjärna i VA-Sverige och ett av de modernaste verken. Och vi ser fram mot att få arbeta med hela vår kompetens inom miljöteknik och avancerad vattenrening, säger Erik Malmberg, VD Malmberg.

- Det känns tryggt att få med oss Malmberg i projektet, en aktör vi sedan tidigare arbetat ihop med i ett flertal projekt. Vi har sedan en tid ett nära samarbete och tryggheten de ger oss i ett Partneringprojekt är betydelsefullt, säger Calle Magnusson, Arbetschef på Serneke Sverige AB.

- Detta är ett mycket viktigt projekt för Kalmar, därav känns det helt rätt att genomföra det i samverkansformen partnering, där samtliga nyckelaktörer arbetar tillsammans för projektets bästa. Det kommer att ställas höga krav på framtidens reningsverk och vi vill genom Kalmarsundsverket, i samverkan, skapa ett återvinningsverk som med råge ska kunna möta de framtida hållbarhetskraven, säger Thomas Bergfeldt, VD på Kalmar Vatten.

Projektet är en av Kalmars största satsningar någonsin och beräknas stå klart under 2025.

Om Malmberg

Malmberg är ett svenskt miljöteknikföretag. Vi förser kommuner och industri med vattenrening, biogas, geoenergi, brunnsborrning och miljöhantering. Malmberg är ett familjeföretag sedan 1866 som arbetar för en bättre miljö under devisen ”Ren energi. Rent vatten.”

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.