Följ Malmberg

​Malmberg bygger om Håckla Avloppsreningsverk i Åtvidaberg med unik reningsmetod.

Pressmeddelande   •   Aug 15, 2017 07:00 CEST

Håckla ARV i Åtvidaberg byggs om av Malmberg

Malmberg bygger om Håckla Avloppsreningsverk i Åtvidaberg med unik reningsmetod.

Håckla ARV får en unik utformning och processlösning med hjälp av miljöteknikföretaget Malmberg. Det är en totalentreprenad med ett totalt kontraktsvärde på cirka 80 miljoner. Verket byggdes redan 1954 och har kompletterats i omgångar under årens lopp. Nu får verket sig en rejäl upprustning med bland annat en ny kompletterande rening bestående av kombinerad SBR/MBR process. Övriga delar av det befintliga verket rustas upp till nystandard. Det kommer bli ett modernt verk rustat för både dagens och framtidens reningskrav.

För det tillkommande sista reningssteget har Malmberg designat en kväverening med två mycket platsbesparande processer. SBR och MBR kombineras och på så sätt åstadkommer man en mycket effektiv rening på liten yta. SBR innebär satsvis rening och MBR består av membran som avloppsvattnet passerar genom. Det ger ett mycket klart utgående vatten i jämförelse med en traditionell utformning. En processlösning som denna ger möjligheter att även rena bakterier och mikroplaster. Det ställer naturligtvis krav på det ingående vattnet som ska passera genom SBR/MBR steget men det kommer åtgärdas med hjälp av trumsilar. Verkets första reningssteg får även det en modern kompakt lösning för grovrens och sandfång. Verket är dimensionerat för 8000 personekvivalenter med cirka 5000 m3 avloppsvatten per dygn.

Carl-Johan Legetth, Affärsområdeschef Malmberg Vattenrening kommenterar:
Till Håckla avloppsreningsverk har vi tillsammans med Åtvidaberg Vatten gått utanför ramarna och designat en modern och framtidsanpassad lösning som är det första av sitt slag i Europa.

Om Åtvidaberg

Åtvidabergs kommun ligger i Östergötlands län. I kommunen bor idag cirka 11 600 invånare, varav närmare 7 000 i centrala Åtvidaberg. Staden ligger fint mellan kust och storstad, med vacker natur, sjöar, bad och ett rikt djur- och friluftsliv. Historiska är Åtvidaberg känt för sitt kopparbruk och under modern tid förknippas staden med företaget Facit samt Åtvidabergs FF som hade en storhetsperiod under 1970-talet med Ralf Edström i spetsen.

Om Malmberg

Malmberg är en global marknads- och teknikledare inom cleantech. Ett svenskt familjeägt företag grundat 1866. Vårt primära fokus är design, produktion och utveckling av teknik och lösningar för vattenrening, biogas uppgradering, geoenergi, borrning och miljöhantering . Malmberg arbetar för en bättre framtida miljö under mottot "Ren energi. Rent vatten."

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.