Följ Malmberg

Miljöteknikföretaget Malmberg fyller 150 år!

Pressmeddelande   •   Apr 07, 2016 06:30 CEST

Malmberg är idag ledande inom områdena Vattenrening, Biogas, Geoenergi och Borrning. Företagets huvudkontor ligger alltjämt i Åhus, utanför Kristianstad, där det en gång startade för 150 år sedan. Idag arbetar cirka 170 människor på Malmberg med bolag i bland annat Tyskland, England, Danmark och Baltikum.

Koncernchef Per Malmberg kommenterar:
"150 år är en imponerande tidsperiod och som familj känner man sig mycket stolt att kunna visa upp ett så framgångsrikt företag. Det är många människor att tacka, som arbetat på Malmberg, som bidragit starkt till Malmbergs utveckling genom dessa 150 år. Att vara ledande på miljöteknik kan inte bli mer aktuellt och vi lär inte bli sysslolösa de närmsta 150 åren…minst."

Malmbergs historia börjar när den 23-årige smeden Jöns Malmberg 1866 köper en smedja i Yngsjö och registrerar en rörelse under eget namn. Jöns kommer på en snillrik lösning för att filtrera brunnarna och hålla föroreningarna borta, samtidigt som han utvecklar en lika genial metod för att snabbare och enklare gräva sig ner till friskt grundvatten i rena gruslager.

Efter några år har smedjan fått vattenteknik som ny affärsgren och på den vägen ska det förbli även när kommande generationer tar över och utvecklar familjeföretaget.

I takt med att det moderna välfärdssamhället under 1900-talet byggs ut i Sverige, ökar behoven av tillgång på rinnande friskt vatten till allt fler hushåll. Under 30-och 40-talet byggs de första reningsverken och därefter följer efterkrigstidens rekordår med allt större efterfrågan på större brunnsborrningsprojekt och vattenverk till kommuner och företag.

Samtidigt utvecklas företaget i takt med tiden. Malmbergs erfarenheter inom avloppsrening ger specialistkunskaper inom utvinning av biogas som förnyelsebar energikälla. Brunnsborrningen leder till byggandet av Sveriges första grundvattenvärmeanläggning, vilket i sin tur resulterar i en satsning på geoenergi.

150 år efter att Jöns Malmberg med egna händer skapade sin innovativa filterbrunn är familjenamnet synonymt med nytänkande, miljö, energi och kreativitet – allt med vatten som gemensam nämnare.

Malmberg drivs idag av familjen Malmberg där femte generation Erik Malmberg leder områdena Vattenrening och Biogas och Sara Malmberg leder områdena Borrning och Geoenergi. Koncernchef är Per Malmberg. Malmberg omsätter cirka 600 miljoner med en exportandel på 60 % och har 170 anställda.

Om Malmberg

Malmberg är ett miljöteknikföretag med fokus på utförande av anläggningar för vattenrening, biogas, geoenergi och borrning. Vårt huvudkontor ligger i Åhus nära Kristianstad. Vi är familjeägda sedan 1866 och vi är 170 medarbetare som arbetar för en bättre miljö under devisen ”Ren energi. Rent vatten”.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.