Följ Malmberg

Minskade koldioxidutsläpp i Estland med Malmberg

Pressmeddelande   •   Jun 27, 2017 06:00 CEST

Biomethane by Malmberg till Estonian Cell

Den estniska industrin reagerar nu på regeringens mål för att öka användningen och produktionen av förnybara bränslen. Malmberg har fått möjlighet att leverera den första uppgraderingsanläggningen för biogas i Baltikum.

Det privatägda investmentföretaget GreenGas OÜ är verksamt på marknaden för biobränsle och har tecknat ett långsiktigt avtal med pappersmassatillverkaren Estonian Cell för att köpa biogas och uppgradera den till biometan. Estonian Cell har under de senaste två åren utvecklat en välfungerande biogasanläggning på deras fabrik i Kunda, 100 km öster om Tallinn, där biogas har använts tillsammans med naturgas.

Med den nya uppgraderingsanläggningen kan nu Estonian Cell nu ersätta en del av sin naturgasanvändning med förnybar lokalproducerad biometan. Mängden gas uppgraderad motsvarar gasanvändningen av bussar i Pärnu och Tartu. Uppgraderingsprojektet är det första i de baltiska staterna.

Erik Malmberg, VD Malmberg Water AB kommenterar:
"Det är fantastiskt att vi som svenskt miljöteknikföretag kan bidra till sänkt koldioxidutsläpp på marknader runt om i världen och nu också i Estland. Biometan är en smart energikälla och detta projekt visar verkligen betydelsen och potentialen för cirkulär ekonomi. "

Idag finns Malmberg biogas uppgraderingsanläggningar i 10 olika länder. Totala antalet anläggningar överstiger 100. Sverige och Tyskland är de länder med flest Malmberganläggningar med cirka 35 i varje land. I England och Danmark finns idag ungefär 10 Malmberganläggningar vardera. Det här blir Malmbergs första anläggning i Estland.

Om Estonian Cell
Estonian Cell AS är en del av den internationella Heinzelkoncernen som är rankad med sina dotterbolag Zellstoff Pöls AG, Laakirchen Papier AG och Raubling Papier GmbH bland de största producenterna av pappersmassa och tidningspapper i Central- och Östeuropa. Ägare av AS Estonian Cell är Heinzel Holding GmbH från Österrike. Pappersbrukets årliga kapacitet är cirka 173 000 ton aspmassa. Massan är råmaterial för högkvalitativt papper.

Om Malmberg

Malmberg är en global marknads- och teknikledare inom cleantech. Ett svenskt familjeägt företag grundat 1866. Vårt primära fokus är design, produktion och utveckling av teknik och lösningar för vattenrening, biogas uppgradering, geoenergi, borrning och miljöhantering . Malmberg arbetar för en bättre framtida miljö under mottot "Ren energi. Rent vatten."

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.